BiTCOiN
BTC

Bitcoin Hakkında Yanlış Bilenenler

2008 yılında gizemli Satoshi Nakamoto tarafından yazılan teknik dokümanla ortaya çıkan ve 2009 yılında kripto para birimi olarak hayatımıza giren Bitcoin hakkında yanlış bilinen pek çok şey var. Bitcoin’in artan popülaritesi ile beraber internette ve basında halen birçok yanlış bilgi yayılmakta.

İşte Bitcoin hakkında yanlış bilinenlerden bazıları.

  1. ‘’Bitcoin’in şekli’’

Bu para benzeri nesneler semboliktir ve neredeyse değersizdir. Neredeyse değersizdir, çünkü birer hatıra ya da ofis masanız üzerinde eğlenceli bir süs olarak halen değerlendirilebilirler ?

2. ‘’Bitcoin’in tümüne mi sahip olmalıyım?’’

Bitcoin’in popülaritesinin ve fiyatının hızla artmasından bu yana, bir tam Bitcoin’e sahip olmak pek çoklarımız için zorlaştı. Ama Bitcoin’in fiyatının yüksek olması, alımına bir engel değil. Bir Bitcoin, Satoshi adı verilen 100.000.000 parçaya bölünebilir. Yani Bitcoin alımınızda sınır oluşturabilecek asıl şey Bitcoin fiyatı değil, kullandığınız para biriminde işlem yapabileceğiniz kuruşlarla ölçülebilecek minimum miktar diyebiliriz.

3. ‘’Bitcoin’in aslında bir değeri yok.’’

Bitcoin’in değeri, milyonlarca insana standart para transferi yöntemlerinden daha güvenli, daha hızlı ve çok daha ucuz bir alternatif sunmasından kaynaklanmaktadır. Üstelik Bitcoin’in sınırlı sayıda olması ve sağladığı güvenli, hızlı ve ucuz ağ üzerinde işlem yapabilmek için bu sınırlı sayıda Bitcoin’e gereksinim duyulması, yıllar içinde Bitcoin’in değerinin artmasının bir diğer önemli nedeni.

4. ‘’Bitcoin’in neler yapabildiğini gördük. Hepsi bu kadar.’’

1990’lı yılların başında internet insanlara açıklamak için oldukça zor bir konuydu. Günümüzde ise ondan bağımsız tek bir saniyemiz bile yok. Bitcoin’in bugünkü hali, internetin 90’lı yılların başındaki durumuna benzemektedir; dev bir potansiyel değer ve kullanım alanı dalgası halen kıyılarımıza ulaşmadı.

5. ‘’Bitcoin engellenebilir ve kapatılabilir.’’

Şirketler kapatılabilir, ama Bitcoin bir şirket değildir. Bitcoin blokzinciri durdurabilecek tek şeyin günümüz dünyası için pek de olası bir senaryo olmayan tüm internet ağının fişinin çekilmesi olduğu düşünülüyordu. Ama durun, Bitcoin blokzinciri artık sadece internet değil, alternatif ağlar üzerinde de çalışabiliyor. Dahası, yörüngede Bitcoin yayını yapabilen bir uydu var ve belki tam da şu an üzerimizden geçiyordur. ?

6. ‘’Bitcoin yasal olmayan faaliyetler için kullanılabilir.’’

Bitcoin, itibari paradan daha takip edilebilir ve şeffaf bir yapıya sahiptir. Bitcoin blokzincir üzerinde gerçekleşen tüm işlemler adres bilindiği takdirde görünebilir. Suçlular takip edilmelerini zorlaştıracak nakit benzeri paraları tercih etmeye eğilimlidirler, tüm işlemlerin herkese açık olduğu bir ağı değil.

7. ‘’Ama Bitcoin milyonlarca transferi aynı anda yapabilecek kapasiteye sahip değil ki.’’

Evet, Bitcoin blokzinciri üzerinde saniyede maksimum 7 transfer işlemi yapılabiliyor. Ama bu sınır geliştirilme aşamasında olan Lightning Network (Yıldırım Ağı) teknolojisi sayesinde günlük kullanıcı için can sıkıcı bir detay olmaktan çıkıyor.

xrp alma zamanı, ripple alınır mı, dilan polat kripto