Bitcoin Hakkındaki Gerçekler
1- İlk Bitcoin ödemesi pizza için yapıldı.
22 Mayıs’ın Bitcoin Pizza Günü olarak kutlandığını biliyor muydunuz? Bitcoin madenciliğinin başladığı ilk dönemde Bitcoin neredeyse değersizdi. Bu durum, 22 Mayıs 2010 yılında birisi Bitcoin karşılığında bir şeyler satın almaya karar verdiğinde değişmeye başladı. O dönemde hiçbir satıcının Bitcoin kabul etmediğini göz önünde bulunursak sonunda birilerinin Bitcoin ile alışveriş yapması çok büyük bir olaydı.
Laszlo Hanyecz iki pizza için 10.000 Bitcoin ödeyerek, Bitcoin kullanılan ilk alışverişi yapmış oldu. O gün sadece 41 dolar eden 10.000 Bitcoin’in değeri, bu yazının yazıldığı gün 38 milyon dolardan daha fazladır.
2- Bitcoin’in yaratıcısı bilinmiyor.
Bitcoin teknik dökümanı, Satoshi Nakamoto’nun takma adı altında yayınlanmasına rağmen bugüne kadar “Satoshi”nin kimliği hala çözülmemiş bir sır. Bitcoin’in yaratıcısı halen bilinmiyor. Bitcoin ağının çalışmaya başladığı 2009’dan bu yana kripto para dünyasının birçok ünlü isminin Satoshi Nakamoto olduğu öne sürüldü.
Bitcoin’in merkeziyetsiz yapısı düşünüldüğünde, yaratıcısının anonim kalması olumsuz bir durum olarak görülmüyor.
3- Bitcoin İşlemleri Takip Edilebilir Mi, Edilemez Mi?
Bitcoin ile işlem yaparken isim ve kimlik gibi kişisel bilgilerinize ihtiyaç duymazsınız. İşlemde görünen tek şey açık adresinizdir.
Fakat…
Bitcoin blok zinciri, herkese açık bir işlem defteridir. Bitcoin açık adresinizi bilen birileri varsa, kaç Bitcoin tuttuğunuzu ve hangi işlemleri yaptığınızı görebilirler. Bitcoin açık adreslerini ya IP’lerini gizlemek isteyen kullanıcılar takip edilmelerini zorlaştıracak VPN gibi bazı ek çözümler kullanmalıdırlar.
4- Bitcoin Özel Anahtarınızı Kaybederseniz, Bitcoinlerinizi Kaybedersiniz
Bir bilgisayar uzmanı olan James Howells Kasım 2013'te evdeki masasını temizlerken, 2010'da madencilikle kazandığı Bitcoin özel anahtarlarını içeren sabit diskini atarak 7.500 Bitcoin kaybetti. Tüm aramalarına rağmen sabit diskini hiçbir yerde bulamadı.
Bu yazının yazıldığı tarihte 7.500 Bitcoin’in değeri 27 milyon Dolar’dan daha fazladır.
Özel anahtarlar olmadan, hesaplar sonsuza dek ulaşılamaz hale gelir ve kimse tarafından kullanılamaz. Şimdiye kadar, Bitcoin’in yaklaşık %25'inin kaybolduğu tahmin ediliyor.
5- Bitcoin Ağaçta Yetişmez
Diğer paralar gibi Bitcoin de doğada kendiliğinden var olmaz. Geleneksel paralardan farklı olarak, Bitcoin’e dokunamaz ve onu basamazsınız.
Bitcoin blokzincir ağı üzerinde, madenciler başarılı bir şekilde blokları çözdükçe ortaya çıkar.
Şu an Bitcoin ağında dünyanın en güçlü 5 süper bilgisayarından tam 300 kat daha fazla işlemci gücü bulunmaktadır.
6- Sadece 21 Milyon Bitcoin
Bitcoin’in arzı sınırlıdır ve toplamda sadece 21 milyon Bitcoin üretilebilir. Şu anda dolaşımda bulunan Bitcoin sayısı ise yaklaşık 17,5 milyon. İşlemci gücüne bağlı olarak son Bitcoin’in 2140 yılında dolaşıma gireceği öngörüyor, bu tarihten sonra ise yeni Bitcoin üretilemeyecek.
7- Bitcoin Kullanarak Birçok Şey Satın Alabilirsiniz
İnsanların merak ettiği konuların başında Bitcoin ile neler alınabileceği geliyor. Ancak aslında sorulması gerek soru ise Bitcoin’le alınamayacak bir şey var mı olmalı.
İşte Bitcoin kullanarak satın alabileceğiniz ürün ve hizmetlerden birkaçı;
- Ünlü kahve zincirlerinde kahve
- Cenaze hizmetleri
- Virgin Galactic’in uzay gezisi
- Bazı internet siteleri üzerinde alışveriş,
- Uçak bileti
- Tesla marka araba
8- Son 1 yıl hariç 2008’den bu yana Bitcoin düzenli olarak değer kazanmakta
Evet, tabloda 2014’ü atladık. Bu tarihte Bitcoin fiyatları %62 düştü. Düşüşün esas kaynağı ise o dönemin en büyük Bitcoin platformlarından MtGox’un hacklenmesi. Bu olayın hemen ardından Bitcoin fiyatları 751 dolardan 285 dolara kadar düştü.
Bitcoin kullanıcılarında blokzincirin hacklenebileceği şüphesi oluşsa da MtGox olayında hacklenen blokzincir ağı değil, bazı tehlikeli açıklara sahip olan MtGox’un kendisiydi. Takip eden yıllarda Bitcoin kaldığı yerden değer kazanmaya devam etti.
9- Bitcoin Kısıtlanamaz
Bitcoin’in temel dağıtık yapısı, yasaklanamayacak, sadece düzenlenebilecek haldedir. İnternet bağlantınız ve Bitcoin cüzdanınız olduğu sürece, Bitcoin ağına ve kripto paralarınıza ulaşabilirsiniz.
Bangladeş, Bolivya, Tayland, Vietnam gibi birçok ülkenin Bitcoin’i kısıtlamayı denemesine rağmen, Avustralya, Rusya, Japonya ve Venezuela gibi pek çokları da Bitcoin’i yasal bir ödeme aracı olarak kabul edip, kullanımına düzenlemeler getirmekte.
Buna rağmen ABD ve Hindistan gibi bazı ülkelerin Bitcoin’e karşı resmi tutumları halen belirsiz.