BiTCOiN
BTC

Vitalik'in Ethereum'u

Ethereum

2013 yılının sonlarında, Vitalik Buterin fikrini beyaz bir kağıt üzerinde anlattı ve birkaç arkadaşına gönderdi, onlar da kendi arkadaşlarına. Konsepti tartışmak için yaklaşık 30 kişi Vitalik ile iletişime geçti. Eleştirel incelemeler ve konseptteki kritik hataları gösteren insanlar bekliyordu ama bu yaşanmadı.


O zamanlar bile, Ethereum konsepti çoğunlukla para birimiyle ilgiliydi. Fikir zamanla toplantılar ve tartışmalarda insanların görüşleriyle değişti ve şekillendi. Programlama dilini oluşturduktan sonra, her hafta bunu kullanmak için yeni yollar buluyorlardı. Ocak 2014’ün sonunda, ekip ademi merkezi bir dosya deposu yapmanın ve isim kaydı gibi konseptlerin ne kadar kolay olduğunu, sadece birkaç satır koda baktığını fark etti. Bu kullanım örnekleri biriktikçe, Vitalik’in fikrinden Ethereum’un günümüzdeki haline yavaş yavaş şekil değiştirdi.

Çekirdek ekipte Vitalik Buterin, Mihai Alisie, Anthony Di Iorio, Charles Hoskinson, Joe Lubin ve Gavin Wood ile, proje Ocak 2014’te duyuruldu. Buterin aynı zamanda Miami’deki bir Bitcoin konferansında da Ethereum’u sahnede tanıttı ve birkaç ay sonra ekip, gelişimi finanse etmek için, ağın yerel coin’i olan Ether’i satışa sundu. Aynı zamanlarda, Vitalik’in kendisi de Thiel Fellowship ödeneğinden 100.000 dolar para aldı.

Ether’in Bitcoin karşılığı satıldığı toplu satışta kripto para topluluğu 31.000 BTC’den fazla para topladı ki bu da o sırada yaklaşık 18 milyon dolara tekabül ediyordu. Ancak toplu satış esnasında Bitcoin yaklşık 650$ civarından gidiyordu ama yakın zamanda fiyatı düştü ve ekip milyonlarca dolar zarara uğradı. Yine de, toplanan parayla Ethereum ekibi İsviçre’de Ethereum’un açık kaynaklı yazılımının gelişiminden sorumlu Ethereum Foundation’ı kurdu.


Yaşanan sorunlara rağmen, Ethereum’un kitlesel fonlaması o tarihe kadarki üçüncü en başarılı kitlesel fonlamaydı ve Wall Street Journal da dahil birçok büyük finans medyasında kendine yer buldu.

Ağın resmi çıkışından önce, Ethereum platformun birkaç kod isimli prototipi geliştirildi ve denendi. ‘Olympic’ isimli versiyon bu prototiplerin sonuncusuydu ve çıkış öncesi açık betaya sunuldu. Ethereum ekibinin ağın stres testi esnasında ‘hata ödülü’ olarak 25.000 Ether sunmasıyla sayısız kullanıcı sistemde hata avına çıktı.

30 Temmuz 2015’te, ‘Frontier’ isimli ilk halka açık Ethereum versiyonu çıktı. Tek bir komut çizgisiyle ‘sınırlı’ formatta olduğu için yine bir deneme çıkışıydı, ama yine de geliştiricilerin ademi merkezi uygulamalar oluşturarak ortamı denemesine olanak sağlıyordu. Platformun hem geliştiriciler hem de denetleyiciler tarafından yeterince istikrarlı olduğuna karar verilince, ‘Homestead’ versiyonuna geçiş yapıldı.

Geçiş 14 Mart 2016’da, Ethereum ağının ilk resmi ürün çıkışıyla gerçekleşti. Gelişiyle blockchain teknolojisinin yeni nesli gözler önüne serilmişti; geliştiricilere çok daha fazla özgürlük tanıyordu ve kullanması çok daha kolaydı. Tabii perde arkasında da sayısız teknolojik gelişme vardı.

Bu noktada, Ethereum kripto para piyasasına güçlü bir giriş yapmıştı. Örneğin aktif Ethereum düğümleri 5100’dü, bu da zamanın Bitcoin sayısı 6000’e kıyasla oldukça etkileyici. Ek olarak, büyük kripto para borsaları birbiri ardına Ether ticaretine başlıyordu ve Ether de hızla değer kazanıyordu. Daha ilk ürün çıkışı olmasına rağmen, Microsoft ve IBM gibi büyük firmalar Ethereum platformunda projeler yürütüyor, Vitalik ve ekibiyle birlikte çalışmak için iletişim kuruyorlardı.

Sıradaki büyük güncelleme ‘Metropolis’ adıyla iki parça halinde gelecek. İlk parçası ‘Byzantium’ Eylül-Ekim 2017 civarında çıkacaktı ancak birkaç defa ertelendi. Güncellemenin hedefi platformu daha hızlı, daha hafif ve önceki versiyonlardan daha güvenli yapmak. Son olarak, Ethereum’un son hali ‘Serenity’ adını taşıyor ama henüz çıkış için tahmini bir tarih bile söz konusu değil.

Daha fazlası: Ethereum nedir

İletişim: admin@komsukazani.com