BiTCOiN
BTC

Ethereum nasıl çalışır

Ethereum nasıl çalışır

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, Ethereum da Bitcoin’in protokolü ve blockchain’i üzerine kurulu ama para sistemleri dışındaki uygulamaları da destekleyecek şekilde ayarlanmış durumda. İki blockchain’in tek benzerliği, ikisinin de kendi ağlarının tüm işlem geçmişini barındırıyor olmaları ama Ethereum’un blockchain’i bundan çok daha fazlasını yapıyor. İşlemler geçmişinin yanı sıra, Ethereum ağındaki her bir düğüm, ağdaki her bir akıllı sözleşmenin, her kullanıcının bakiyesinin ve tüm akıllı sözleşme kodlarının ve bulunduğu yerin en güncel durum veya mevcut bilgisini indirmelidir.

Temel olarak Ethereum Blockchain’i işlem tabanlı bir durum makinası. Konu bilgisayar bilimi olunca, durum makinası bir dizi girdiyi okuyabilen ve bu girdilere göre yeni bir duruma geçebilen bir makine olarak tanımlanır. İşlemler uygulandığında makine diğer duruma geçer.

Ethereum’un her bir durumu milyonlarca işlemden oluşur. Bu işlemler ‘blok’ oluşturacak şekilde gruplanır ve her bir blok önceki bloklarıyla beraber zincirlenir. Ancak işlem deftere eklenmeden önce, madencilik dediğimiz işlemden geçerek, onaylanması gerekmektedir.

Madencilik, bir grup düğümün işlem gücünü, temel olarak bir matematik bilmecesi olan ‘çalışma ispatı’ sorununu çözmek için bir araya gelmesi sürecine verilen isimdir. Bilgisayarları ne kadar güçlüyse, sorunu da o kadar hızlı çözebilirler. Bilmecenin cevabının kendisi çalışma ispatıdır, dolayısıyla bloğun geçerliliğini garanti eder.

Ne zaman bir madenci yeni bir bloğu kanıtlasa Ether coinleri üretilir ve bu madenciye ödül olarak verilir, bu yüzden dünya çapında birçok madenci blok oluşturmak ve doğrulamak için birbiriyle yarış halindedir. Madenciler Ethereum ağının bel kemiğidir, çünkü ağdaki tüm işlem ve diğer hareketleri doğrulamakla kalmıyorlar, ağın para biriminden yeni coin’ler de üretiyorlar.

Daha fazlası: Blockchain Nasıl Çalışır

İletişim: admin@komsukazani.com