BiTCOiN
BTC

Ethereum cüzdanları

Ethereum cüzdanları

Ether satın almadan önce, cüzdan yazılımı ve Ethereum işlemleri nasıl işliyor, anlamak lazım. Birkaç farklı tür cüzdan mevcut: bilgisayar uygulaması, mobil/web uygulaması, bir kripto para borsası tarafından sağlanan bir cüzdan veya donanım cüzdanı da kullanabilirsiniz. Ethereum.org adresinden indirebileceğiniz resmi Ethereum cüzdanları da mevcut.


Karar vermeniz gereken bir diğer konuysa, ‘tam’ cüzdan (full node) mı, yoksa ‘hafif’ cüzdan (light node) mı kullanacağınız; tam cüzdan kullanırken tüm Ethereum blockchain’i indirmeniz gerekiyor, bu da oldukça yüksek bir boyuta sahip, hafif cüzdan ise blockchain olmadan da çalışabiliyor. Elbette, Ethereum’a yeniyseniz, hafif cüzdan daha tercih edilebilir. MyEtherWallet hafif cüzdan sağlıyor. Popüler bir kripto çözümü olan Atomic Wallet ise, direkt uygulama içinden Ethereum almanıza olanak sağlıyor ve diğer kripto para birimlerini de destekleyerek, 500’den fazla coin ile takas sağlıyor.

Eğer Ether’inizi bir borsadan alıyorsanız, aynı platform tarafından sağlanan cüzdanı kullanmak en kolayı, ancak fonlarınızı saklamanın da muhtemelen en az güvenli yolu. Ne yazık ki, kripto para dünyası saldırıya uğrayan borsalarla dolu. Eğer bir hack gerçekleşir ve birileri borsadan para çalarsa, buna kullanıcı cüzdanları dahil, borsanın kullanıcılara iade yapması pek de olası değil.

Bu yüzden, bilgisayar, mobil veya çevrimiçi bir cüzdan kullanmak daha güvenli çünkü kullanıcılar varlıkları üzerinde tam kontrol sahibi. Tabii yine de alınması gereken bazı güvenlik önlemleri var. En önemlisi, ‘özel anahtar’ adı verilen cüzdan parolanızı sır gibi saklamanız. Eğer olur da kaybeder veya unutursanız, cüzdanınıza erişimi tamamen kaybedersiniz ve cüzdanınızdaki varlıklarınız tamamen kaybolur. Son olarak, cüzdanınıza erişim için iki adımlı bir doğrulama şartı koymak da iyi bir fikir olabilir.

Eğer büyük miktarda Ether biriktirmeyi planlıyorsanız, donanımsal bir cüzdana yatırım yaparak fazladan bir güvenlik adımı atabilirsiniz. Bu cihazlar internete bağlanmaz, özel anahtarınızı çevrimdışı üretir ve saklarlar. Kripto para sahiplerinin en çok maruz kaldığı saldırı olan dijital hırsızlık ihtimali de böylece ortadan kalkmış olur. Cüzdan oluşturulduğunda cihaz size ayrıca bir kurtarma parolası veriyor, cihaza ulaşmak içinse bir PIN kodu kullanılıyor.

Cüzdanınızın parolasından ve erişim sağlamak veya işlemleri onaylamak için kullanacağınız özel anahtardan ayrı olarak, Ethereum cüzdanınız birden fazla alıcı adresi üretir, bunlara da ‘açık anahtarlar’ denir. Bu adresler hırsızlık riski olmadan dağıtılabilir. Size Ether göndermek isteyen insanlar, bu adreslerden birini kullanır.

Ethereum işlemleri yaklaşık 20 saniyede tamamlanır. Gerçekleştikten sonra, işlem geçerli sayılmış ve blockchain’e eklenmiş demektir, buradan da herkes tarafından görülebilir. Ancak belirtmek gerekir ki, burada saklanan bilgi sadece alıcının adresini ve gönderilen Ether’in miktarını belirtir.

xrp alma zamanı, ripple alınır mı, dilan polat kripto